joi, 20 decembrie 2012

Curatarea custii. Manipularea. Imblanzirea

Curatarea custii
Schimbarea talasului ar trebui facuta in functie de cati membrii are familia de hamster.
Pentru un singur hamster talasul se poate schimba chiar si o data pe saptamana, dar daca va permiteti il puteti schimba si o data la doua zili pentru a mentine igiena si sanatatea cat mai buna. Asta nu inseamna ca daca nu va permiteti sa schimbati talasul odata la doua zile aveti un hamster bolnav.
Pentru mai multi membrii este recomandat o data la 2-3 zile, nu la o saptamana dearece sanatatea si ingiena s-ar agrava.
Dezinfectati MAI ALES RECIPIENTUL UNDE PUNE MANCARE, deasemenea adapatorul, jucariile (roata, sfera, tubutile de plastic).
Daca aveti tuburi de carton si balansoare confectionate de voi schimbatile la 1-2 luni.
Zilnic se fa dezinfecta hranitorul si adpatorul.
De asemea stabiliti 2-3 ori pe luna o data in care aveti timp liber pentru a dezinfecta cusca cu totul, curatati fiecare gratie in parte.


Manipularea
Daca ati achizitonat un hamster de curand ar fi bine sal lasti in pace 2-3 zile sa se acomodeze cu noua casa.
Nu incercati din prima sa-l luati in mana deaorece se va speria si riscati sa va alegeti cu o mucatura de hamster.
In niciun caz sa nu treziti un hamster din somn dearece, la fel se va spreia si va poate musca. Inainte de-al lua in mana asigurativa cca este complet treaz.
Odata ce l-ati scos din cusca manuieste-l cu atenti ca sa nu-l scapi. Deasmenea nu uitati ca hamsteri nu au o vedere prea dezvoltata, si daca sunt pusi pe umar sau pe masa pot cadea si sa se raneasca.
Cand il lasi liber prin casa nu-ti lua ochii de pe el, deoarece se poate bloca in locuri inguste sau in cel mai rau caz sa calci pe el. Cel mai bine este sa-i cumperi o sfera cu rare sa se plimbe prin casa in siguranta.


Imblanzirea
Chiar daca hamsterul nu poate fi dresat sa faca tot felul de giumbuslucuri, il puteti imblanzi in asa fel incat sa devina un companion afectuos si dragalas. De asemenea, unii hamsteri se vor imblanzi mai repede, altii mai greu, lucru valabil de altfel si in cazul oricarui alt animal. Totusi, pentru a va imblanzi hamsterul veti avea nevoie de multa rabdare, blandete, timp si dedicatie, iar animalul nu trebuie pedepsit sub nicio forma! Fiecare hamster are propria sa personalitate, la fel ca oamenii si, pentru a avea cat mai mult succes in dresarea lui, este ideal sa tineti cont de acest aspect.
Daca achizitionati hamsterul de la un crescator este mult mai probabil ca animalul sa fi fost deja obisnuit cu manipularile si, deci, sa fie mai usor de imblanzit. Insa, cu rabdare si afectiune veti reusi sa va apropiati de orice hamster, indiferent ca este vorba de un pui sau un adult care nu a fost obisnuit cu frecvente contacte cu oamenii.
Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati atunci cand doriti sa va imblanziti hamsterul:

 1. Dupa achizitionare acordati hamsterului dumneavoastra 1-2 zile sa se acomodeze cu noua "casa".
Apoi, cateva zile petreceti mai mult timp pe langa cusca sa, vorbindu-i incet astfel incat sa se obisnuiasca cu vocea dumneavoastra. Nu incercati sa il atingeti si nu faceti miscari bruste in apropierea hamsterului intrucat se va speria. De asemenea, asezati cusca hamsterului intr-o camera linistita, lipsita de zgomote. In tot acest timp nu scoateti hamsterul din cusca.


2. Dupa ce animalul s-a obisnuit cu noul mediu si cu prezenta dumneavoastra, incercati sa-i oferiti o mica tratatie printre barele custii.
Puteti folosi o stafida taiata in bucati, seminte de floarea soarelui sau bucatele de frcute uscate. Retineti ca trebuie sa va limitati la cantitati foarte mici! Daca la inceput refuza sa se apropie, lasati tratatia in cusca, in curand hamsterul va invata ca dumneavoastra ii aduceti de mancare si va deveni mai curajos. Ideal este sa va asezati pe jos langa cusca animalului, pentru ca acesta sa nu va perceapa ca pe o amenintare. Nu faceti miscari bruste ci vorbiti-i incet si calm.


3. Daca ati reusit sa il determinati sa vina sa ia tratatia din degetele dumneavoastra inseamna ca s-a obisnuit cu prezenta mainii si puteti incerca sa deschideti usa custii si sa introduceti mana inauntru. 


Asadar, introduceti mana cu tratatia in cusca si asteptati ca animalul sa se apropie. Hamsterii sunt si foarte curiosi si, pana la urma se vor apropia. Nu miscati mana si nu urmariti cu mana animalul prin cusca! Acordati-i timp sa vina singur catre dumneavoastra, nu il fortati! Aveti rabdare si, pana la urma, hamsterul isi va invinge teama si va veni sa inspecteze palma dumneavoastra si sa manance gustarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu